Autor Tema: Uhapšen direktor Onkologije  (Pročitano 106 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže miss80

• Moderator
  • Pol: Žensko
Uhapšen direktor Onkologije
« poslato: 10:15:33, 02.Jul.2010. »
Beograd -- Uhapšen direktor Instituta za onkologiju Nenad Borojević, i još šest osoba, osumnjičenih za malverzacije sa citostaticima.
Na teret im se stavlja da su od marta 2007. do kraja 2009. nabavljali veće količine citostatika od potrebnih, favorizujući određene faramaceutske kompanije. Za to su dali i primili mito od oko 40 miliona dinara i 150.000 evra.
Pored Nenada Borojevića, privedeni su i njegov zamenik Zoran Tomašević, načelnik pedijatrije u Institutu Zoran Bekić, kao i načelnica apoteke Ivana Popović.
Policija je privela i direktora farmaceutske kuće “Roš” u Beogradu Vojislava Petrovića i direktora onkološkog sektora u “Farma Svisu” Andreja Soretića i Predraga Marinkovića, menadžera farmaceutske kuće “Astra zeneka”.

Ministar policije je rekao da je pretkrivični postupak trajao punih 14 meseci, a ova akcija, u kojoj je uhapšeno četvoro lekara i troje predstavnika uglednih farmaceutskih kuća – “Roš”, “Farma Svis” i “Astra Zeneka”, nosi naziv “Kraba”. Svima je određeno policijsko zadržavanje od 48 sati. Ivica Dačić kaže da se istražuje da li su još neke farmaceutske kuće umešane u podmićivanje lekara sa Instituta za onkologiju.
Danas uhapšena još jedna osoba.Pripadnici SBPOK-a danas su uhapsili produkt-menadžerku farmaceutske kompanije "Astra" Anu Matović.

Izvor: B92, Beta, Tanjug

Van mreže Nale 83

• Tim lider
Odg: Uhapšen direktor Onkologije
« Odgovor #1 poslato: 10:50:41, 02.Jul.2010. »
Novac - jedina bitna stvar! Nikoga vise nije briga da li ce neciji zivot biti ugrozen, ko ce ispastati zbog njihove pohlepe i alavosti...
I ne znam zasto me ovakve stvari jos uvek ostavljaju bez teksta? (*o*) Mito, korupcija, malverzacije ... danas je sve to postalo normalno!

Moja natalna karta
~*If someone is dumb enough to walk out of your life, be smart enough to let them go*~

Na mreži sladjica

• Moderator
« Odgovor #2 poslato: 16:44:59, 02.Jul.2010. »
To je dno dna naših lekara ali mislim daje on samo pion jer se zna da je on prijavio Katarinu Rebraču!!!
Mislim da neko stoji iz svega ovoga i krije se iza ovih uhapšenih, žalasno je što pacijenti i ti zaista bolesni ljudi trpe ponovo njihovu bahatost i neljudskost.

Van mreže miss80

• Moderator
« Odgovor #3 poslato: 22:40:25, 02.Jul.2010. »
"U casu kada stupam medju clanove lekarske profesije svecano obecavam da cu svoj zivot staviti u sluzbu humanosti." - Hipokratova zakletva
Ovo je velika sramota,ali ja nisam iznenadjena.Korupcija u zdravstvu je bila javna tajna.Moram reci da ne verujem da su lekari prepisivali vece kolicine citostatika,pre ce biti da su trebovane vece kolicine,a ono sto ostane neiskorisceno preprodaje se apotekama.
Suditi ko je vise kriv je tesko...Ovaj sistem je nasledjen,svi lekari na funkcijama su trazili od farmaceutskih kuca novac,pa ko bude izdasniji,njegovi lekovi se daju pacijentima.Onkoloski lekovi su skupi,i ne treba da nas cudi sto je to danas ogroman biznis gde se igra prljavo.Mislim da su sto se tice pohlepe za novcem tu izjednaceni,ali naravno da lekar mora biti daleko savesniji od farmaceutske kuce koja samo razmislja o profitu(i o tome da je niko ne tuzi).
Istini za volju,moram dodati,jer sam u tematiku bas upucena,citostatici kompanjia koje se pominju su najbolji na trzistu,i pacijenti sigurna sam,nisu bili ugrozeni,naprotiv.
P.S.A da nismo usamljeni u ovome,setite se velike svetske prevare zvane svinjski grip.Znaci novac je svuda bitan,ljudi svuda pohlepni.

Van mreže miss80

• Moderator
« Odgovor #4 poslato: 11:16:57, 04.Jul.2010. »
Određen pritvor doktoru Borojeviću

Beograd -- Istražni sudija Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu je odredio pritvor do mesec dana direktoru Instituta za onkologiju i radiologiju Nenadu Borojeviću.Pritvor je takođe određen i njegovim saradnicima.
U pritvoru ostaju svi osim Ane Matović, menadžerke farmaceutske kompanije "Astra".
Osumnjičeni se terete da su u periodu od marta 2007. do kraja prošle godine nezakonito sprovodili postupak javnih nabavki, unapred dogovarajući i određujući farmaceutske proizvođačke kompanije koje će dobiti posao isporuke za pojedine vrste citostatika, sa takozvane "B" i "C" liste za Institut za onkologiju i radiologiju Srbije, i uticali na povećanu potrošnju citostatika određenih farmaceutskih kuća.Kako je navedeno u saopštenju tužilaštva, radi se o kompanijama "Roš", "Merk", "Astra Zeneka", "Aktavis", "Sanofi Aventis" i "Farmasvis", kojima su unapred saopštavani podaci o potrošnji citostatika, planiranim postupcima javnih nabavki, dostavljane informacije neophodne za sačinjavanje najpovoljnije ponude, a potom donošene odluke i zaključivani ugovori o kupovini citotoksičnih preparata.
Borojević kao član komisije RZZO birao koji će se lekovi naći na pozitivnoj listi.   

Imovina uhapšenog direktora Instituta za onkologiju dr Nenada Borojevića, njegovih kolega i predstavnika farmaceutskih kuća „Roš“, „Farma Svis“ i „Astra zeneka“, meri se desetinama hiljada evra, bar prema izvorima iz policije.

Izvor>B92,Alo

Van mreže olishka

• Aktivan član
  • **
« Odgovor #5 poslato: 15:12:05, 04.Jul.2010. »
To je dno dna naših lekara ali mislim daje on samo pion jer se zna da je on prijavio Katarinu Rebraču!!!
Mislim da neko stoji iz svega ovoga i krije se iza ovih uhapšenih, žalasno je što pacijenti i ti zaista bolesni ljudi trpe ponovo njihovu bahatost i neljudskost.

Slazem se, Sladjo, sa tvojim misljenjem. Ko zna ko je sve u tom "lancu".  Kako god, proklet je novac koji se zaradjuje na tudjoj muci.  Tuzno je sto to lekari sebi dozvoljavaju. Lekarske etike vise nema.  Zar treba da nam je obiljena recenica "dotako sam dno zivota".  Komentari su suvisne, jer je sve suvise tuzno i otuzno.

Van mreže miss80

• Moderator
« Odgovor #6 poslato: 09:57:31, 06.Jul.2010. »
Institut: Lečenje po pravilima

Nakon vesti o hapšenjima u vezi s aferom na Institutu za onkologiju, pojavili su se i napisi o davanju većih doza citostatika obolelima od raka u toj ustanovi.
Takve informacije izazvale su veliku uznemirenost pacijenata, njihovih porodica, kao i svih zdravstvenih radnika na Institutu.
Svake godine u Institutu lečenje započne novih 6.000 pacijenata.
"Ova ustanova godinama zbrinjava najteže bolesnike od malignih bolesti i samo u jednom danu kroz ambulante ove kuće prođe više od 1.000 pacijenata", kaže v.d. direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Dušan Mileusnić.
"Ova institucija je u stalnom kontaktu sa svetski poznatim institucijama, kao i sa stručnjacima iz ovih centara tako da smo u stalnoj mogućnosti da uspoređujemo kvalitet i uspešnost našeg rada imajući u vidu važeće standarede i protokole", rekao je on.
Lečenje se sprovodi u skladu sa najvišim svetskim protokolima. Pripremu lekova obavljaju posebno obučeni medicinski tehničari u specijalnoj komori, a doziranje lekova podleže najstrožim pravilima.
Ovo što je pisano u medijima i što je izjavljeno zaista je izazvalo veliku psihološku nestabilnost i ogromnu psihološku štetu, kako pacijentima koji se leče, tako i onima koji su izlečeni, a naravno, na žalost, porodicama preminulih pacijenata. Cela ova situacija izazvala je i pokrenula vrlo teška osećanja i kod medicinskog osoblja.

Izvor: B92