20. Maj, 2013.godine.
Loading...
Novo: <div style="background-color: none transparent;"><a href="http://www.rsspump.com/?web_widget/rss_ticker/news_widget" title="News Widget">News Widget</a></div>

!!

Napomena

Dragi posetioci, da biste pisali na forumu morate biti registrovani. Registracija traje jedan minut.
Ako imate bilo kakav problem sa registracijom ili prijavom na forum, slobodno nas kontaktirajte. Želimo Vam prijatne trenutke na Čarobnjak forumu!

Tema: Intelektualci manje veruju  

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Founder

• System Administrator
  • Pol: Muško
  • Ugled: +60
  • Sad ništa ne može da nas zaustavi na putu do uspeha
    • Facebook
    • Twitter
Intelektualci manje veruju
« poslato: 21:53:03, 12.Maj.2010. »
Intelektualci manje vjeruju?!

Intelektualac ste, imate sveučilišnu diplomu i vjerujuete da Bog postoji? U tom slučaju spadate u 3,3 posto europske populacije, ili u sedam posto ako ste u SAD-u. Takvi su barem rezultati istraživanja profesora Richarda Lynna s najvećeg irskog sveučilišta Ulster University.
Prema njegovim zabilješkama, velika većina intelektualne elite smatra se ateistima, a odmak ‘'onih pametnih'’ od religije rapidno je rastao tijekom cijelog prošlog stoljeća, usporedo s napretkom znanosti i općim porastom znanja.

Britanski akademski građani, njih gotovo 97 posto, ne vjeruju u ono što Biblija tumači, dok su američki akademici malo manje sumnjičavi: 93 posto njih ne vjeruje u Boga i u sve ono što se veže uz njegov ‘'rad'’.
Profesor Lynn, koji je prije nekoliko godina objavio i kontroverzno istraživanje o vezama inteligencije s rasom i spolom, svoju je anketu provodio od najmlađih uzrasta. Utvrdio je da učenici najnižih razreda osnovne škole vjeruju u Boga, no ulaskom u adolescentske godine počinju sumnjati.

- Zašto samo nekolicina visokoobrazovanih ljudi vjeruje u Boga? Vjerujem da je odgovor jednostavan - to ima veze isključivo s njihovim kvocijentom inteligencije. Intelektualci imaju u prosjeku veći IQ od opće populacije. Već je i prije nekoliko studija pokazalo da ljudi s većim IQ-om nemaju običaj vjerovati u religijske postulate - kazao je profesor Richard Lynn u magazinu Times Higher Education.
Moglo se očekivati da će u obranu ‘'manje inteligentnih'’ stati netko iz kršćanskih krugova.
Prvi se oglasio dr. Alistair McFadyen, profesor kršćanske teologije iz Leedsa. Po njemu, Lynnovi zaključci su očiti odraz utjecaja zapadnjačkog kulturološkog imperijalizma i pripadajućeg antireligioznog sentimenta.

(metro.hr)
Samo članovi foruma mogu videti slike.

Važno: Moje privatne poruke ne služe za pružanje tehničke podrške ili odgovaranje na vaša pitanja! Za svako vaše pitanje postoji adekvatan deo foruma.

Van mreže crvena

• Počasni član
  • Pol: Žensko
  • Ugled: +7
Odg: Intelektualci manje veruju
« Odgovor #1 poslato: 09:14:49, 13.Maj.2010. »
Ne znam.. Ne bih rekla da to ima veze sa obrazovanjem (*o*)
...Ako zelis da ti se ostvare snovi, ne smes dugo spavati...

Van mreže olishka

• Pričalica
  • Ugled: +0
« Odgovor #2 poslato: 23:43:27, 18.Avg.2010. »
Mislim da to ima veze od sredine u kojoj rastemo i vaspitanja.

Van mreže Perla

• Poznata ličnost
« Odgovor #3 poslato: 08:28:50, 19.Avg.2010. »
Mislim da ima dosta i do mentalnog sklopa osobe, nisu svi rodjeni da budu vjernici, ma koliko se trudili jednostavno nije to za njih, a vise je svakako faktora sem obrazovanja, ima dosta uticaja i sredina i drustvo u kome odrastamo i u kojem se krecemo, posao kojim se bavimo, ciljevi ka kojim tezimo..

Van mreže vujadin9

• Novajlija
  • *
« Odgovor #4 poslato: 19:51:49, 11.Jan.2011. »
Pozdrav svim !
Mislim da mnogo vise zavissi od porodice,pa tek onda od sredine u kojoj se živi,jer sredina pa i svestenici ukoliko pogresno propagiraju vjeru,sto se na žalost,zna i dešavati pojedinca mogu samo odvratiti od vjere.
vujadin9

Van mreže tobi45

• Redovni posetilac
  • **
« Odgovor #5 poslato: 08:44:13, 24.Feb.2011. »

- čarobnjak... nije mi bilo mrsko otići na ovu stranicu / metro.hr / koju si naveo u svom postu... ali tamo nema ništa o ovome što si napisao.
   ne mislim tako kako si napisao:
 1. da li je intelektualac svaka osoba koja ima sveučilišnu diplomu ??
šta kaže wikipedija :
   "... intelektualac (od lat. intellectus ≃ intellectualis: intelektualni ≃ intellegere: razumjeti) označava osobu sa visoko razvijenim intelektom i analitičkim mišljenjem; predstavnik intelektualnog rada."
2. nije jednostavno tačno da  ..."samo nekolicina visokoobrazovanih ljudi vjeruju u Boga..." kako ti navodiš...
3.Taj profesor Lin kojeg ti navodiš kaže:"... Intelektualci imaju u prosjeku veći IQ od opće populacije..."
   da li je on naveo tko je to izmjerio / kojim testovima/ IQ intelektualaca / pazite on govori u množini/, i tko je izmjerio IQ /kojim testovima/ općoj populaciji /pazite sad,on i ovde navodi množinu../
 jednostavno,puno prigovora...

Van mreže Лав

• Ugledan član
  • Ugled: +1
  • .-.
« Odgovor #6 poslato: 19:11:44, 04.Jun.2011. »
ne bih rekao....

Van mreže Founder

• System Administrator
  • Ugled: +60
  • Sad ništa ne može da nas zaustavi na putu do uspeha
    • Facebook
    • Twitter
« Odgovor #7 poslato: 12:18:01, 06.Jun.2011. »
- čarobnjak... nije mi bilo mrsko otići na ovu stranicu / metro.hr / koju si naveo u svom postu... ali tamo nema ništa o ovome što si napisao.
To je tekst sa njihovog sajta...

Važno: Moje privatne poruke ne služe za pružanje tehničke podrške ili odgovaranje na vaša pitanja! Za svako vaše pitanje postoji adekvatan deo foruma.

Van mreže abrakadabra

• Redovni posetilac
  • **
  • Ugled: +2
« Odgovor #8 poslato: 13:14:56, 18.Avg.2011. »
Hm, sve ima uticaj od porodice, drustva, shvatanja vere , zivota itd
"Perfekcija misli i konfuzija ciljeva je izgleda naš najveći problem." - Albert Einstein

Van mreže PantaRei92

• Redovni posetilac
  • **
  • Ugled: +5
« Odgovor #9 poslato: 04:31:17, 17.Avg.2012. »
Moj drug zavrsava studije nije bitno sad koje nauke, i cesto se s njim svadjam oko ove teme. On je ateista da ne moze biti veci. I sta god mu kazem, da treba verovati srcem,on mi pocne pricati kukala mu majka od velikog praska pa do dan danas kako je svet nastao. I zivotinje,ljudi,pa razne teorije evolucije.... strasno.....
http://www.astro.com/cgi/showgif.cgi?lang=e&gif=astro_w2gw_01_ne_odustajem_hp.28333.26017.gif&res=63&va=&cid=beyfileABvRAQ-u1356940333